Untitled

Alkuun | Ajankohtaista | Tiedotteet | Yhteystiedot | Galleria | HUOM: Video | Arkisto | Linkit | Vapaa Vuotos-sivut ennen 2/2008/ THE EARLIER WEB SITE OF FREE VUOTOS MOVEMENT|

LAPIN LIITON JA JOKIYHTIÖN TULVASUOJELU-FARSSI

Miksi Lapin liiton toimijat saavat vuosikymmenestä toiseen pilata lappilaisten yhteishengen edistämällä lähinnä suuresti luontoa tuhoavia hankkeita? Joka sektorilla.

Tulvasuojelun nimissä Lapin liitto petaa - ja valtionyhtiö Kemijoki Oy toimii koko ajan laittomasti KHO:n ennakkopäätöksen 18/12/2002 ja Natura-päätöksen 15/09/2005 vastaisesti.

Ko. allaskartat ovat ja ovat olleet esillä Vapaa Vuotos-kotisivuillakin kohta 20 vuotta ja suunnitelmat ovat jo 1960-luvulta, siis nykytietämyksen valossa aataminaikuista ympäristörikoksen suunnittelua luontoa vastaan! Vuotos-altaan ajamishuumassaan jokiyhtiö ja Lapin liitto vähät välittävät yhteisön jakautumisesta nyt latvavesilläkin.

Hevosetkin nauravat "keisarin uusille vaatteille". KHO:n päätökset suojaavat luonnonarvoja nk. Vuotos-alueella Minkään niminen tai typistetty allashanke ei ole toteutettavissa!

Eikö valtionyhtiön tulosvastuuta ole syytä tarkastella kriittisesti vihdoin viimein? Vanhan toistoa, hienommin sanottuna "suunnitelmien päivitystä" vuosikymmenestä toiseen. Tiedotusosasto tilaa sopivin väliajoin päivityksen eli "puolueettoman selvityksen" vesivoimamyönteisyyden huimasta noususta maakunnassa. Lisäkoneistojen rakentamisen ja koneistojen uusimisen viivästyttäminen vuosikymmenien ajan Vuotoksen kiristysmielessä aiheutti merkittävät teho- ja tulohäviöt. Eikö joku laskisi rahallisia menetyksiä? Säännöstelyhaittojen vähentämiseen raha onkin tiukemmassa.

Kelukosken vesioikeuskäsittelyn lahjontatutkimuksen johtopäätös Kemijoki Oy:n lakiasiainpäällikkö Kaj Hellsténin kohdalla oli: "yhtiön vuosikymmeniä harjoittaman käytännön voidaan katsoa heikentäneen hänen kykyään arvioida tekojensa moitittavuutta".

Olimme eduskunnan ympäristövaliokunnassa menneenä syksynä Hellsténin kanssa kuultavina. Hämmästyttävästi hän tuolla foorumilla väitti: "nyt on suunnitteilla aivan eri hanke kuin Vuotoksen allas". Arviointikyky entisestään huonontunut?

Missä luuraavat jälleen kerran tulva-asiantuntijaviranomaiset? Loppujenkin vesitasapainosta huolehtivien kosteikkojen hävittämiselläkö hoituu tulvasuojelu? Päinvastoin pitäisi ennallistaa pilatut kosteikot. Jokiyhtiön pelkoko on edelleen viisauden alku?

Nyt lähes 20 vuotta myöhemminkin voi olla hyvin ylpeä täysin laillisesta ja innovatiivisesta määräalatempauksestamme. Noin 620 ihmistä ja 9 yhdistystä käytti rahallistakin panosta tuhoisan tekoaltaan vastustamiseen saavuttaen asianomistajuuden. Kaikkien kauppojen tarkoitus oli luonnonsuojelu. Poromiesporukalla vielä lisähuomautuksena: "poro ei elä vedessä". Vain ko. maanomistuksen kautta poromiehet saivat asianomistajuuden. Heidän elinkeinonsa tuhoamisuhka ei siihen riittänyt.

Vesilakia ollaan heikentämässä monellakin tavalla. Esimerkiksi katselmukset ollaan poistamassa. Siis tärkein vaihe, jossa tavallisilla asianosaisilla on mahdollisuus tuoda näkemyksensä esille.

Ovatko nykyiset ja tulevat edustajamme kansalaisten vaiko jokiyhtiön asialla

 
Kemijärvellä 20/1/2011

Helena Tiihonen
www.vapaavuotos.fi